Vallei van de Gervanne/Sye

Toegangspoort van het Regionale Natuurpark van de Vercors

Het land van de Gervanne en de Sye is een soort geografische overgang tussen het massief van de Vercors en de Drôme Vallei. Op de meest zuidelijke uitlopers van de Vercors zijn de Gervanne en de Sye twee zuster rivieren die parallel naar de Drôme Vallei afdalen.

Toegangspoort van het Regionale Natuurpark van de Vercors, vanaf de kliffen van Omblèze tot aan de vreedzame heuvels van Peylong, via de vallei van de Sépie, biedt de Gervanne vallei een aardige partij verrassingen in een rijke en beschermde omgeving. In het midden biedt ze een uitzicht op de rots van Vellan. De Sye doorkruist prachtige bergdorpjes, bijvoorbeeld Cobonne.

De verscheidenheid van landschappen openbaart zich aan de hand van de vele trips die de vallei biedt. Deze rijkdommen zijn zowel cultureel en natuurlijk. Het land van de Gervanne en de Sye biedt mooie voorbeelden van bergdorpjes en prachtige Romaanse kerken. De fauna en flora zijn opmerkelijk: vleermuizen en orchideeën hebben er rust en ruimte gevonden!

U kunt in de vele boerderijen ook gepassioneerde producenten ontmoeten en de lokale producten proeven.


Een absolute aanrader

Het Plateau van Ambel

Departementaal kwetsbaar natuurgebied, opmerkelijke locatie vanwege de schoonheid van het door de mens gevormde landschap, is het plateau van Ambel sinds eeuwig een overgangsgebied tussen woud en bergweide, tussen de noordelijke en zuidelijke Alpen. De Plateau d'Ambel is thuisbasis voor de meeste van de sub-alpine soorten zoals gemzen, marmotten, korhoenders en slechtvalken. Ambel wordt beschouwd als een van de belangrijkste plaatsen voor het burlen van de herten, met meer dan dertig regelmatig aanwezige bokken. 

 

De Gorges van Omblèze

Schaduwrijk en koel, biedt de weelderige locatie van Omblèze, geklasseerd nationaal erfgoed, een verbazingwekkend contrast met het benedendeel van de vallei. Van de Moulin de la Pipe tot het dorp Omblèze, charmeren de bergengtes ons door hun minerale aspect. In de schaduwrijke omgeving gedijen mossen op de oevers van de kleine en grote Pissoire. Zij verstenen geleidelijk door de werking van het water waardoor turfsteen ontstaat. Aan het begin van de bergengte biedt de voettocht van de canyon van de Gueulard een ware verandering van omgeving. 

 

 

De waterval van de Druise

Aan het einde van de bergengte neemt de Gervanne een duik van 72 meter: de waterval van de Druize, één van de mooiste watervallen van de Vercors.

Bereikbaar via een klein steil en stenig pad op de weg van het dorp Ansage, biedt deze waterval u, na een kleine sportieve wandeling, een oase van koelte. (20 min afdaling 40 min terug). 

 

De bergdorpjes

Cobonne, Gigors-et-Lozeron, Beaufort-sur-Gervanne, Suze-sur-Crest en Montclar-sur-Gervanne bieden u de mogelijkheid om op te bonnefooi te slenteren door de straten en steegjes van deze dorpjes. Booggewelven, Romaanse kerken en kapellen, vestingen en ruïnes zijn allemaal getuigen van een lange geschiedenis en een intens plattelandsleven. 

 

De orchideeën van de Gervanne en de Sye

Tussen maart en juni kunt u op zoek gaan naar mooie soorten orchideeën. Opgepast, ze zijn allemaal beschermd!

Van de honderden geïdentificeerde soorten in Frankrijk zijn een zestigtal in de Drôme te vinden, vooral in de vallei van de Gervanne. Tussen eind april en eind juni kan de oplettende wandelaar zich vergapen aan deze wonderen van de plantenwereld! 

 

Voor meer informatie over de fauna en flora van het land van de Sye en de Gervanne klikt u hier