Woud van Saoû – Vallei van de Roubion

een STUKJE PARADIJS

Genesteld in het hart van de mooiste hooggelegen syncline van de wereld, strekt het Woud van Saoû zich uit over zijn 2.500 hectare op steile hellingen van dit gigantische stenen gevaarte omringd door kalkstenen kliffen. Geklasseerd als "Espace Naturel Sensible" (kwetsbaar natuurgebied) en beheerd door het departement, biedt het natuurliefhebbers een opmerkelijke gevarieerde fauna en flora. Kilometers wandelpaden maken het voor alle soorten publiek mogelijk in alle richtingen te doorkruisen, maar een echte klassieker is de wandelroute naar de top van de Trois Becs, die emblematische piramides van de Drôme met het hoogtepunt op 1600 meter. Meest bezocht natuurgebied in het departement, heeft het Woud van Saoû vanaf het Neolithicum via de Hugenoten tot aan WO II vaak als een toevluchtsoord gediend. Het biedt ook een bouwkundige erfenis, doordrenkt van geschiedenis, zoals de prachtige Auberge des Dauphins, in 1930 door de excentrieke Elzassische miljardair Maurice Burrus gebouwd in de stijl van de Petit Trianon, of zoals de hoog op een bergkam gelegen Saint Médard kapel vanwaar het panorama over de valleien van de Rhône en de Drôme, van de Alpen tot de Vivarais, uitzonderlijk is. De dorpen rondom dit uniek gebied, gelegen rond hun kastelen, hun kerken of tempels, hebben de authentieke charme van het platteland van de Drôme met fijne lokale producten en gastvrij voor ambachtslieden weten te behouden. Sommigen belanden bij toeval in dit beschermde natuurgebied, maar men wil altijd weer terugkomen.

een absolute must

 

Saoû

Tussen haar groene kliffen en genesteld aan de voet van de enorme rots "Le Roc", is het dorp Saoû een van de meest aantrekkelijke van de Drôme. Een paradijs voor trektochten, te voet, per mountainbike, te paard of met ezels, is het ook een van de belangrijkste trekpleisters voor bergbeklimmers met 600 trajecten voor alle niveaus. Wereldwijd bekend om haar festival "Saoû zingt Mozart" biedt Saoû ook tal van festivals (Picodon Festival, Jaarbeurs van Wintervruchten ...), bekend om de kwaliteit van zijn producenten en ambachtslieden en hun vrolijke en gezellige sfeer. Van de klokkentoren van de abdij Saint Tiers tot de middeleeuwse Oumestraat, zult u genieten van een wandeling langs de grachten en de rivier Vèbre.

 

Soyans

Wanneer u de "calade" (met keien geplaveide straat) van Soyans oploopt, is het alsof u terug in de tijd gaat of door een geschiedenisboek bladert. Tussen twee rijen huizen, waarvan vele erg oud en sommige versierd met beeldhouwwerk, stuit de wandelaar op de imposante oude poort van de wallen die de kleine kapel St. Philomena beschutten. Via een trap klimt u naar de ruïnes van het kasteel met uitzicht op de bergengte van de Roubion. Dit waarachtige "adelaarsnest" was ooit één van de belangrijkste kastelen van de Drôme maar heeft te lijden gehad van de godsdienstoorlogen en de Franse Revolutie. Meteen ernaast herbergt de prachtige romaanse kerk van Saint Marcel originele fresco's. Vanaf de top is het uitzicht op de berg van Saoû buitengewoon.

 

Poët-Celard

Klein dorpje, bij uitstek kenmerkend voor de Drôme en zonder twijfel een van de mooiste: Le Poët-Celard is bereikbaar via een steile weg met uitzicht op de vallei van de Roubion. Eenmaal aangekomen laat men snel de auto staan om te gaan wandelen door de middeleeuwse straten die alle omhoog leiden naar het bewonderenswaardig goed gerestaureerde kasteel. Vanaf de dertiende eeuw tot heden is deze plek vol van verhalen van godsdienstoorlogen en de schaduw van de grote Calvijn, die hier vertoefd heeft, is niet de enige die over de vesting waakt. Daarboven, met het prachtige panorama voor ons, vergeten we snel dat we in de eenentwintigste eeuw zijn!