Woud van Saoû

het woud van Saoû

Buiten het dorp Saoû begint de wereld van een van de mooiste wouden van de Drôme. Omsingeld door heuse kalkstenen kliffen, strekt het massief zich uit over 2.500 hectare en is de thuisbasis van een uitzonderlijke biodiversiteit. Het woud, waarachtig natuurlijk juweel van de vallei, stijgt via het bergpad omhoog naar top (1589 m) van de beroemde Trois Becs: Rochecourbe, de Signal en de Veyou. Het Woud van Saoû is ook bekend als de mooiste "Syncline Perché" (hoogte-syncline) van Europa, een natuurverschijnsel dat regelmatig geologen, geografen en andere prominente specialisten aantrekt. De geschiedenis van het Woud van Saoû is nauw verbonden met die van omwonenden.

een departementaal kwetsbaar natuurgebled

Sinds 2003 is het Woud van Saoû eigendom van het departement La Drôme, dat het beheert als "Espace Naturel Sensible" (kwetsbaar natuurgebied). Doelstelling: duurzaam behoud van dit opmerkelijke erfgoed en het verbeteren van de publieke toegang tot het gebied. Tijdens een bezoek of trektocht komt u "éco-gardes" (natuurwachters) tegen, beëdigde departementale ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor onderhoud en toezicht.

een uitzonderlijke plek om in stand te houden

De uitzonderlijke verscheidenheid van de natuurlijke habitats en planten- en diersoorten is te danken aan de nagenoeg gehele afscherming van de syncline achter de kliffen en ook aan de verschillende zonnebelichting van de hellingen (2 noordelijke en 2 zuidelijke).

Tal van dier- en plantensoorten vormen de rijkdom van dit opmerkelijk gebied en maken het uniek.


recreatieve activiteiten voor iedereen

Wandelaar, trekker, mountainbiker of ruiter, het Woud van Saoû is doorspekt van bewegwijzerde paden en routes die het u mogelijk maken uw favoriete hobby veilig te beoefenen. Een aantal van deze routes zijn gepubliceerd in een gids: de "Bons plans à pied" (6 routes voor alle niveaus), met tevens speciale beschrijvingen voor mountainbikers en een ontdekkingsspel, verkrijgbaar aan de voet van het woud of bij het toeristenbureau van Saou Soyans Francillon.