Crest en zijn Toren

Crest, de middeleeuwse stadskern

De middeleeuwse stadskern van Crest, gedomineerd door de wachttoren, werd gebouwd op de helling van een heuvel met een kenmerkende rotsachtige bergkam, waaraan de stad zijn naam ontleent.

Crest, een culturele, sportieve en feestelijke stad, is gelegen in het hart van de Drôme Vallei; het is een van de toegangspoorten van de Vercors en zijn regionaal natuurpark. Aan de hand van de kronkelende en met keien geplaveide straatjes ontdekt u de roerige en rijke geschiedenis van de stad. 

We weten niet precies in welke periode de stad ontstaan is, maar een van de eerste vermeldingen van Crest dateert uit 1120 in een brief van paus Callistus II, op doorreis in Crest, onder de naam Crista Arnaudorum, de bergkam van Arnaud. De heren van Arnaud zouden de stad opgericht hebben tegen het einde van de tiende eeuw en zouden de grondleggers zijn van een eerste vesting op de rotsachtige bergkam.

Crest is een begeerd grondgebied, gewild vanwege zijn strategische geografische ligging, te beginnen met de bisschopsoorlog van bijna 150 jaar tussen de Bisschop van Die en de Aymars de Poitiers, de graven van Valence. Deze laatsten komen in 1356 als overwinnaar uit de oorlog en herenigen de vesting.

In de zestiende eeuw is Crest het middelpunt van godsdienstoorlogen; de stad, katholiek grondgebied, wordt begeerd door de protestanten. Dit is een van de redenen voor de ontmanteling van de vesting door Lodewijk XIII, waarna alleen de toren behouden blijft.

In de negentiende eeuw markeerde de staatsgreep van Napoleon III de geschiedenis van de stad. De toren speelde toen volledig zijn rol van gevangenis: 400 opstandige boeren werden er gevangen gezet.  

Tussen de periodes van conflicten kent de stad Crest periodes van grote welvaart met de industriële ontwikkeling van de katoen-, laken-, wol- en zijdefabrieken, waarvan nu nog de architectonische overblijfselen van de zeventiende en negentiende eeuw te zien zijn. De huidige namen van de straten en wijken van de stad herinneren aan het rijke ambachtelijke en industriële verleden.


Toren van crest

900 jaar geschiedenis zijn te ontdekken in deze donjon (wachttoren), bekend als een van de mooiste bouwsels van de middeleeuwse architectuur en de hoogste wachttoren in Frankrijk (52 meter).

Hoeksteen van de vestingwerken van het kasteel en de bijgebouwen, is de Toren van Crest met zijn indrukwekkende afmetingen (32 meter lang, 20 meter breed en 52 meter hoog) nog steeds een schoolvoorbeeld van verdedigingsbouwwerken. Ze onthult ook vandaag nog alle strategische technieken die werden gebruikt tegen de vijand.

Bekend als onneembaar eist de middeleeuwse burcht in de zeventiende eeuw een trieste rol op als strafgevangenis, tot in de negentiende eeuw en de staatsgreep van Napoleon III.

Deze historische erfenis heeft in de Toren van Crest zijn sporen achtergelaten: honderden gekraste inschriften bedekken de muren, levende getuigen van het lijden en de hoop van de gevangenen.

In 1877 wordt de burchttoren erkend als historisch monument en is het eigendom van Maurice Chabrières tot 1988, het jaar waarin de stad Crest de Toren opkoopt. 

En vandaag de dag?

De Toren van Crest belooft bezoekers een mooie duik in de geschiedenis: 15 zalen en dus even zo veel ontdekkingen van de rol van Crest in de conflicten in de regio, het leven in de middeleeuwen en erna. Vanaf zijn 52 meter hoogte kunt u een panoramisch uitzicht over de vallei van de Drôme bewonderen, van de uitlopers van de Vercors tot aan de bergen van Ardèche. Sensatiezoekers kunnen langs de gevel van de toren abseilen (op afspraak)!

De Toren van Crest: receptie: 04 75 25 32 53 / beheer: 04 75 76 61 14


tour@mairie-crest.fr - www.mairie-crest.fr/tour/