Lekkernijen van de Vallei

De producten van de vallei 

De Drôme Vallei biedt een overvloed van producten en specialiteiten. De verschillende AOC's (Appellation d'Origine Contrôlée) en classificatie "Biovallée" laten de kwaliteit van deze producten en de inzet van lokale producenten tot hun recht komen.

Regio voor wijn en fruit: de Drôme Vallei is ook een land van akkerbouw en culinaire tradities ...

Wij nodigen u graag uit om een aantal van deze kenmerkende producten van ons land te ontdekken. Te verorberen zonder mate ...

 

 

De picodon

Klein geitenkaasje met een kenmerkende uitgesproken smaak: de Picodon AOC wordt ambachtelijk bereid volgens oude tradities. De producenten mengen de volle geitenmelk met een uiterst kleine hoeveelheid stremsel. Daarna wordt het mengsel in kleine plastic bakjes met gaatjes geschept. Tijdens de duur van uitlekken wordt de kaas minimaal één keer gekeerd. Het zouten gebeurt alleen met droog, grof of fijn zout. Daarna worden de kaasjes uit de vormen gehaald, gedroogd en minimaal 8 dagen gerijpt. Pas 14 dagen nadat het stremsel is toegevoegd mag de kaas Picodon genoemd worden en kan genuttigd worden. Men kan hem eventueel ook langer laten rijpen.

 Meer lezen.

 

 

Het parelhoen

In het hart van de Drôme, land van vrijheid en zonneschijn, wordt met hartstocht een uniek gevogelte met een onweerstaanbare smaak geteeld: het parelhoen van de Drôme. Volgens de legende geïntroduceerd door de Carthaagse krijger Hannibal tijdens zijn veldtocht, heeft het parelhoen van de Drôme door de eeuwen heen zijn wildkarakter behouden. Trouw aan zijn herkomst, gevoed met zonneschijn en goed graan, wordt het een ideale en gewilde vriend van fijnproevers en goede restaurants. Genoeg om de gunsten te winnen van beroepskoks en liefhebbers van authenticiteit en gastronomie.  Meer lezen

 

 

De knoflook van de Drôme

Mollig en vlezig: de Drôme witte knoflook is onvervangbaar om gerechten op te luisteren en heeft daarnaast talrijke helende eigenschappen. De grootste kwekerijen vindt men rond Grâne, Chabrillan, Allex en Montoison. Meer lezen.

 

Groenten en fruit

Langs de paden van de vlakten en heuvels, nodigen talrijke boomgaarden, bloeiend in het voorjaar en vol van fruit in de zomer en de herfst, u uit voor een wandeling.

Kersen, Bergeron abrikozen, perziken, peren, appels en kiwi's zijn de belangrijkste fruitsoorten die in de vallei geteeld worden. 

 

 

De meloen van Montoison

Iedereen kent de meloen van Cavaillon, maar die van Montoison, zijn neef uit de Drôme, verdient het om net zo beroemd te zijn. Hij is zoet, ruikt heerlijk en heeft de sappige smaak van het zuiden. Hij wordt voornamelijk verbouwd rond Montoison en Allex. 

 

De couve

Daterend uit het begin van de achttiende eeuw, van Provençaalse oorsprong, wordt deze koek van zanddeeg gewoonlijk met Pasen gegeten. De Couve ontleent zijn naam aan zijn vorm: een kippennest met eieren. Het is een platte koek van ongeveer 2 cm dik, zonder gist, waaraan ballen deeg worden toegevoegd: in het midden om de kip voor te stellen en daar rondom de eieren. U kunt hem op elk willekeurig moment eten. Het is een heuse verwennerij voor de kinderen tijdens het vieruurtje of een lekker toetje, vergezeld van een sprankelende en fruitige traditionele Clairette de Die. Men zegt dat de Couve een inspiratie is geweest voor het recept voor de Suisse de Valence.